Zakaj Willems pedagogika?

Zakaj Willems pedagogika?

V poplavi današnje ponudbe za otroke je resnično izjemno težko izbrati tisto, kar bo za vašega otroka (in vašo družino) najbolj optimalno. To zelo dobro vem zato, ker imam sama dvoletnega otroka doma in prav neverjetno je to, med čim vse lahko izbiram zanj.

Če se prvič seznanjate z Willems glasbeno pedagogiko za predšolske otroke Vam bom poskusila zgolj v parih točkah orisati zakaj je dotičen pristop unikaten in strokovno podkovan in zakaj vašemu otroku omogoča podporo v celostnem razvoju.

1) Willemsov pristop se na mnogih področjih opira na smernice Montessori pedagogike.

Maria Montessori je kot zdravnica tekom svojega vseživljenjskega študija predšolskih otrok ugotovila, da imajo otroci do 6. leta starosti izjemno lastnost – to je njihov srkajoči um. Otroci zaradi unikatnega (in hitrega!) razvoja možgan v tem obdobju srkajo nova znanja in informacije brez truda oz. dodatne energije, zato je dotičen čas ključen, da se otroka prične seznanjati z elementi glasbe in z vsem, kar mu bo kasneje v življenju pomagalo pri razumevanju sveta v katerem živi. Edgar Willems je zato v procesu oblikovanja svoje metode upošteval tudi načela Montessori pedagogike in svoj program ustvaril na način, ki služi otroku in podpira njegov potencial v odnosu z glasbo.

2) Willems pedagogika bazira na individualnem preverjanju.

Skupine niso nikoli večje kot 8 otrok, saj je na glasbenih urah veliko individualnega preverjanja ter se vseskozi omogoča otrokom, da tekom glasbenega procesa rokujejo s čim več različnimi inštrumenti. Roke so otrokovo orodje do znanja in aktivna udeležba je ključna za uspešno integracijo otroka v svet glasbe.

3) Certificirani Willems pedagogi smo del Mednarodne federacije Willems ter se naše delo spremlja s strani mednarodnih profesorjev.

Čeprav je naše strokovno izobraževanje bilo zaključeno in smo pridobili pedagoško diplomo, smo aktivni Willemsovi učitelji primorani izkazovati svojo strokovnost preko dodatnih letnih izobraževanj in občasnih obiskov nadrejenih profesorjev na naših urah. Standard Willems pedagogike je visok nivo strokovnosti glasbenih učiteljev kar je ključ do uspešne glasbene integracije naših učencev.

4) Edgar Willems glasbena pedagogika s certificiranimi učitelji se izvaja samo v 4 Evropskih državah in je v tujini še precej neznana metoda.

Slovenija spada v štiriperesno deteljico, kjer se Willems glasbena metoda izvaja in je na voljo predšolskim otrokom (EW se še izvaja v Italiji, Španiji in Franciji). Kakšna sreča, da je dotičen pristop na voljo tudi pri nas! 🙂

Res je, da so otroci zgolj 20% našega prebivalstva, a so tudi 100% naše prihodnosti. Zato si zaslužijo le najboljšo podporo na poti v samostojno življenje.

V kolikor Vas zanima še kaj več pa bom vesela vaših vprašanj na elektronski naslov blipovsek.si@gmail.com! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s