Sočutna glasbena pedagogika

image.pngIme mi je Barbara Lipovšek. Sem vzgojiteljica predšolskih otrok, pevka, diplomirana glasbena pedagoginja po metodi Edgar Willems, po srcu pa večna raziskovalka. Moja večna uganka je človeški odnos do glasbe in kako se ta odnos odraža v vsakdanjem življenju. V prvi vrsti pa najbolj rada raziskujem sebe in svoj notranji svet.

Po končanem Konservatoriju za glasbo sem se med študijem Kulturologije zavzeto spraševala kakšno bo moje poslanstvo v življenju. Določene travmatične izkušnje glasbenega izobraževanja so mi namreč pustile globok pečat, saj sem bila odločena, da igranje klavirja po 12-ih letih zapustim za vedno. Minilo je dolgih 6 let  preden sem odkrila študij Edgar Willems glasbene pedagogike v Ljubljani. Ta pot je hitro postala moje veliko veselje in največji izziv v življenju. Soočiti se sama s sabo in se ponovno spoprijateljiti z instrumentom namreč ni bilo enostavno. A odnos profesorjev in mentorjev je bilo tisto zdravilo, ki mi je pomagalo ponovno verjeti vase. V moj pristen odnos do glasbe, ki je vseskozi v meni. Ki je v resnici v vseh nas.

Po pridobljeni pedagoški diplomi v Lyonu sem pričela učiti na Zasebni glasbeni šoli GCEW v Ljubljani, kjer učim še danes.

Kaj je torej sočutna glasbena pedagogika?

Je način komunikacije, je sočuten pristop do otroka in je sprejemanje. Zaradi poti ki sem jo prehodila se v učenju zavzemam za pristop, katerega prioriteta je grajenje odnosa učitelja in učenca ter fokusiranje na to, kaj tisti moment otrok potrebuje. Če potrebuje glasbo, ponudbimo glasbo. Če potrebuje pogovor, se pogovorimo. Ko odnos učitelja in učenca temelji na spoštovanju, sprejemanju in odkriti komunikaciji, šele takrat so odprte poti varnega raziskovanja sebe v glasbi. Zaradi tega verjamem, da vsakemu otroku pripada varno in vzpodbudno okolje, da se lahko izrazi preko glasbe.

Barbara_Lipovsek-7.jpg